ΤΡΥΓΟΝΙ

Το τρυγόνι (steptopelia turtur) είναι μικρό περιστερόμορφο πουλί με βάρος 170 - 250 γρ. Το χρώμα του είναι γκρί με λίγο κίτρινο στα φτερά.
Είναι είδος μονογαμικό. Αναπαράγεται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη σε υψόμετρο έως 500 μέτρα και φωλιάζει σε δέντρα και θάμνους. Η επώαση των αυγών διαρκεί 14 μέρες και γίνεται και από τα δύο φύλλα. Τα μικρά πετούν μετά από 19-21 μέρες. Πετάει γρήγορα.

ΦΑΣΕΣ

Το μεγαλύτερο πουλί στην οικογένεια των περιστεριών είναι η Φάσα. Έχει μήκος 40 εκατοστά. Ξεχωρίζει από τα άλλα περιστέρια από την άσπρη βούλα στα πλάγια του λαιμού της.
Την συναντάμε σε δάση και ξέφωτα, σε αγρούς με δέντρα και στις πόλεις. Η φωνή του είναι ένα "κου-κου-ρου-κου-κοϋ". Τρέφετε με καρπούς , σπόρους, βλαστούς , αλλά και σκουλήκια ή σαλιγκάρια Φωλιάζει στα δέντρα τους φράχτες και τα κτήρια. Γεννάει 2-3φορές το χρόνο , δυο λευκά αυγά. Οι νεοσσοί πετούν με τα από 33-34 μέρες. Οι φάσες είναι πανέξυπνα πουλιά , βλέπουν τέλεια και έχουν καλή ακοή.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τα περιστέρια,όπως τα περισσότερα πουλιά , είναι μονογαμικά. Όταν ενηλικιωθούν τα αρσενικά περιστέρια δείχνουν τη δύναμή τους στα θηλυκά. Όταν βρούνε τέρι ζευγαρώνουν με αυτό κάθε χρόνο, (περίπου Μάιο - Ιούνιο) και μένουν μαζί μέχρι το θάνατο! Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής το ένα ταΐζει το άλλο, το ένα ξύνει το άλλο σαν προκαταρκτικά και στο τέλος το θηλυκό βάζει το σώμα του κάτω στο έδαφος και το αρσενικό ανεβαίνει πάνω . Τα αυγά εκκολάπτονται περίπου σε 15 μέρες. Μόλις γεννηθούν οι νεοσσοί οι γονείς (με βάρδιες) του φέρνουν συνεχώς τροφή και το προστατεύουν. Το μικρό πετάει 20 μέρες μετά τη γέννηση του και μετά χωρίζει από τους γονείς του .

ΠΩΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Τα περιστέρια προσανατολίζονται με μια βιολογική μαγνητική πυξίδα που έχουν πάνω από το ράμφος τους. Η μαγνητική πυξίδα τράβα τα μαγνητικά κύματα της γης και αυτό βοηθάει τα περιστέρια να βρούνε ευκολότερα τη φωλιά τους. Επίσης προσανατολίζονται από τις ακτίνες του ήλιου. Προσοχή : Την πυξίδα την έχουν μόνο τα περιστέρια!