ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ + ΧΩΡΙΟΥ - ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΕΣ

Τα περιστέρια των πόλεων δεν έχουν πολλές διαφορές με τα αγριοπερίστερα. Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ότι τα άγρια ζουν μόνο στην ύπαιθρο και της πόλης μόνο στην πόλη. Αυτό κάνει τα περιστέρια της πόλης πιο τεμπέλικα και να περιμένουν την τροφή τους έτοιμη από τους ανθρώπους. Όμως τα περιστέρια της πόλης είναι σαφώς πιο εξημερωμένα και φοβούνται λιγότερο τον άνθρωπο μιας και η επαφή μαζί του είναι καθημερινή. Τα άλλα χαρακτηριστικά τους είναι ίδια με μόνη διαφορά τις κουτσουλιές. Τα περιστέρια έχουν πιο τοξικά περιττώματα γιατί τα τρώνε από το δρόμο και επειδή τους ρίχνουμε σουσάμι το οποίο χωνεύεται δύσκολα και αποβάλλεται ή ολόκληρο ή με τοξικά υγρά! Επίσης στην ύπαιθρο χέζουν και δεν πειράζει κανέναν αλλά στην πόλη η παραμικρή κουτσουλιά τους ενοχλεί όλους...

Αγριοπερίστερο



Το αγριοπερίστερο(columba livia)είναι πρόγονος όλων των κατοικίδιων περιστεριών .Έχει μήκος 30-33 εκατοστά και το χρώμα του είναι ίδιο με αυτό των περιστεριών των πόλεων . Ζει σε , βραχώδεις ακτές , στη φύση και φωλιάζει σε τρύπες στα βράχια , σε σπηλιές και σε παλιά πηγάδια . Το πέταγμα του είναι πολύ γρήγορο.

Δεκαοχτούρα

Η Δεκαοχτούρα (Steptopelia Decaocto), είναι πουλί της οικογένειας των περιστεριδών. Έχει μήκος 20 -25 εκατοστά . Το χρώμα της είναι γκρι-σταχτί και είναι ίδιο και στα δύο φύλλα . Αυτό που χαρακτηρίζει τη Δεκαοχτούρα είναι η μακριά περιστεροουρά της που καλύπτει το 1/4 του σώματος της! Ζει στις πόλεις αλλά κύρια κατοικία της είναι η ύπαιθρος. Συναντάται σε όλη την Ελλάδα. Τρέφετε με σπόρους(ιδιαίτερα προτιμά σπόρους σιταριού), καρπούς(φρούτα), έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια, τρωκτικά και όταν πεινάει πολύ και τα σκουπίδια μας. Είναι ένα πανέξυπνο και πανέμορφο πουλί. Φτιάχνει τη φωλιά της πάνω σε κλαδιά διάφορων δέντρων από κομμάτια μικρών ριζών. Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου το θηλυκό γεννά 2 αβγά και τα κλωσά για 20 ημέρες περίπου. Τα νεογνά δεν έχουν φτέρωμα και τρέφονται με μια παχύρρευστη ουσία, που ονομάζεται "γάλα" και σχηματίζεται στον πρόλοβο των γονέων της. Πήρε το όνομά της από το ιδιόρρυθμο κελάηδημά της, που μοιάζει με το συλλαβισμό της λέξης δεκαοχτώ. Συγγενικά της είδη είναι η Ζεναιδούρα που έχει ελάχιστες διαφορές και το τρυγόνι.

Ο μύθος για το όνομα της Δεκαοχτούρας

Το όνομα της Δεκαοχτούρας προέρχεται από τον εξής μύθο :
Στα παλιά χρόνια , σε ένα χωριό ,ζούσε μια γυναίκα με τα 18 παιδιά της. Μια μέρα 'έπρεπε να πάει στην πόλη , για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια , και άφησε τα παιδιά της στο σπίτι μαζί με την καλύτερη φίλη της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι βρήκε τη φίλη της σκοτωμένη και τα 18 της παιδιά έλειπαν . Τότε μεταμορφώθηκε σε πουλί. Λένε πως κάθε φορά που βλέπει κάποιον προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια λέγοντας τον αριθμό των Παιδιών της (18).

Δεκαοχτούρες : οι φωτογραφίες μου