«Ξεκλειδώθηκε» το DNA του περιστεριού



Η αποκωδικοποίηση επιβεβαιώνει πρόβλεψη του Δαρβίνου... Το DNA ενός ακόμη πουλιού «ξεκλειδώνουν» οι επιστήμονες, ανακαλύπτοντας ενδιαφέροντα ευρήματα. Το πουλί που πλέον «διαβάσαμε» το γονιδίωμά του, είναι το γνωστό περιστέρι.

Η αποκωδικοποίηση έγινε από ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Δανία και την Κίνα, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι το γονιδίωμα του πουλιού περιέχει γύρω στα 17.300 γονίδια, τη στιγμή που του ανθρώπου κυμαίνεται στα περίπου 21.000.

Ένα ενδιαφέρον δεδομένο που αποκαλύφθηκε έχει να κάνει με το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το λοφίο με φτερά που έχουν ορισμένα περιστέρια. Υπεύθυνο για αυτό, είναι μια μετάλλαξη στο γονίδιο EphB2.
Το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται στον καρκίνο του προστάτη στους ανθρώπους, ενώ μπορεί να παίζει ρόλο και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστήριξε ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας Μάικ Σαπίρο.

Όπως συμβαίνει με τους σκύλους, έτσι και στην περίπτωση των περιστεριών, ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει πάνω από 350 διαφορετικές ράτσες περιστεριών, μέσω σκόπιμων διασταυρώσεων. Ανάλογα με τη ράτσα, διαφοροποιείται το μέγεθος, το χρώμα και η συμπεριφορά του περιστεριού. 
Από την ανάγνωση του γονιδιώματός προέκυψε ότι οι περισσότερες ποικιλίες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα πουλιά εξημερώθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, η σύγκριση των διαφόρων ειδών περιστεριών δείχνει ότι όλα σχεδόν τα οικόσιτα περιστέρια έλκουν την καταγωγή τους από το αγριοπερίστερο των βράχων με την επιστημονική ονομασία Columba livia, κάτι που είχε προβλέψει ο Δαρβίνος, ο οποίος τώρα επιβεβαιώνεται.



Read more: http://www.pistepseto.gr/2013/02/dna.html#ixzz2JerjSv8m

3 σχόλια:

  1. Γεια!!!θελω να σε ρωτησω κατι..αν σου εστελνα με e-mail φωτογραφιες του περιστεριου μου θα μπορουσες να μου πεις τι ρατσα ειναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεία σας!!!Θα ήθελα να ρωτήσω για να βγάλω τέτοιο περιστέρι με τι να το ζευγαρώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο ένα εγκαταλελειμμένο blog-o-σπιτο 😢

    ΑπάντησηΔιαγραφή